دسته بندی محصولات

تفاوت جوش الکتروفیوژن و بات فیوژن

تفاوت جوش الکتروفیوژن و بات فیوژن

تفاوت جوش الکتروفیوژن و بات فیوژن: در سامانه های پلی اتیلن که هم اینک طول عمر آن در برخی از کشورهای اروپایی به بالای 70 سال می رسد، روش های مختلفی جهت اتصال لوله، اتصالات پلی اتیلن وجود دارد که در این مقاله به دو روش جوش بات فیوژن و الکتروفیوژن پرداخته و مزایا و معایب آنرا بیان خواهیم کرد.

  • جوش بات فیوژن

در بررسی تفاوت جوش الکتروفیوژن و بات فیوژن ، جوش بات فیوژن یا لب به لب روش اتصال دهی می باشد که با استفاده از دستگاه مخصوص و اتوی داغ با اعمال فشار انجام می پذیرد. در ابتدا به مراحل این روش جوشکاری می پردازیم.

الف) تمیزکاری انتها و لبه لوله یا اتصال پلی اتیلن : در این مرحله قبل از قرارگیری لوله یا اتصال در دستگاه، سطوح داخلی و لبه آنها را با دستمال تمیز نموده تا مواد خارجی گرد و خاک و… از لبه جوش زدوده شود.

ب) قرارگیری دو لبه جوش در دستگاه: لوله ها و اتصالات را درون فک دستگاه قرار می دهیم

ج) صاف نمودن انتهای لوله و اتصال: در این مرحله پس از قرارگیری لوله ها و اتصالات بر روی فک، لبه های جوش توسط دستگاه کف تراش، صاف و صیقلی می نماییم.

د) تمیز نمودن لبه جوش: با استفاده از پارچه مرطوب شده با الکل لبه جوشی لوله ها و اتصالات را تمیز نموده تا از هرگونه چربی، کثیفی و آلودگی پاک گردد.

ه) تراز نمودن دو سطح جوش:

با استفاده از فک دستگاه های جوش بات فیوژن، دو انتهای لوله یا اتصال را با یکدیگر هم محور یا هم تراز می نماییم که با توجه به تلرانس تعیین شده در استاندارد لوله و اتصالات در ارتباط با ضخامت و قطر خارجی، ممکن است این امر به طور کامل انجام نپذیرد. که این انحراف مطابق استاندارد EN8018648 تا 10% ضخامت دیواره و لوله ها یا اتصالات، بلامانع می باشد.

و) ذوب نمودن انتهای لوله یا اتصال:

با استفاده از اتو یا صفحه داغ، انتهای لوله یا اتصال که در تماس کامل لبه جوش می باشد، به صورت همزمان مذاب می نماییم.

ز) اتصال انتهای لوله و اتصال

پس از مذاب نمودن انتهای لبه جوش و پس از برداشتن صفحه داغ، دو لبه جوش را تحت فشار مشخص که این فشار توسط جک هیدرولیک دستگاه جوش ایجاد می گردد، قرار می دهیم تا عملیات مجذوب شدن لبه های جوش انجام پذیرد.

ر) خنک کاری

در این مرحله، محل اتصال مذاب شده جهت خنک شدن و ایجاد استحکام و دستیابی به یکپارچگی محل اتصال، برای مدت زمان مشخص در دستگاه جوش باقی می ماند.

هم اکنون با توجه به بیان مراحل جوش بات فیوژن به ارائه چند نکته مهم در ارتباط با این نوع جوش می پردازیم.

  • اگر بعد از عملیات جوش بات فیوژن در محل اتصال ناهم محوری مشاهده گردید، این جوش از لحاظ کیفی مورد تایید نمی باشد.
  • در صورت وجود پلیسه در محل اتصال، جوش بات فیوژن مورد نظر نمی تواند پارامترهای کیفی لازم و مورد قبول را داشته باشد.
  • یکی از آزمایشات ظاهری جوش بات فیوژن مطابق شکل ذیل این است که همواره می بایست بزرگتر از صفر باشد.
  • در ادامه به بررسی سایر تفاوت جوش الکتروفیوژن و بات فیوژن می پردازیم.

آزمون های تست جوش بات فیوژن:

این نوع جوش دارای دو نوع آزمون هیدرواستاتیک و کشش می باشد. آزمون هیدرواستاتیک جهت ارزیابی کیفی جوش بات فیوژن مطابق استاندارد ISO16770 و آزمون کشش یا تنسایل بر اساس استاندارد ISIRZ17304 می باشد که این استانداردها را می توانید از آرشیو استانداردهای سایت شرکت تکاب اتصال دماوند استخراج نمایید.

لازم به ذکر است این دو آزمون که در این مقاله به آن اشاره شده است، از گروه تست های مخرب می باشد

  • جوش الکتروفیوژن

این نوع جوش نسل جدیدتری نسبت به جوش بات فیوژن در سامانه های پلی اتیلن می باشد. جوش الکتروفیوژن وارد صنعت گاز کشور شد و در سیستم های گازرسانی مورد استفاده قرار گرفت ولی به مرور زمان و با اثبات مزایای کیفی و ضریب اطمینان بالاتر در سامانه های آب رسانی نیز مورد استفاده قرار گرفت.

مراحل جوش الکتروفیوژن به شرح ذیل می باشد:

الف) ابتدا برابر با نصف طول کوپلر یا اتصال الکتروفیوژن را بر روی لوله نشانه گذاری می کنیم.

ب) بر روی قسمت هایی که جوشکاری می گردد خطوطی را با مارکر نشانه گذاری می کنیم.

ج) با دستگاه مخصوص بنام اسکراپر ضخامت روی لوله یا اتصال را به اندازه ای بسیار ناچیز به مقدار تقریبی 0.1 میلیمتر بریده و به طوری نشانی از نشانه گذاری با مارکر مشاهده نگردد.

د) ناحیه جوش را با دستمال مرطوب شده به وسیله الکی تمیز می کنیم تا از هرگونه چربی زدوده شود.

ه) در این مرحله قسمت علامتگذاری شده ( برابر با نصف طول اتصال الکتروفیوژن) داخل کوپلر قرار داده می شود.

و) سوکت مخصوص دستگاه جوش الکتروفیوژن را بر روی اتصال الکتروفیوژن قرار داده و توسط بارکدخوان دستگاه و بارکد نصب شده بر روی اتصال، کلیه اطلاعات قطعه به دستگاه منتقل می گردد که با شروع جوش الکتروفیوژن و برقراری جریان برق توسط دستگاه پس از پایان مدت زمان معین، جوش الکتروفیوژن به پایان می رسد.

نکات حائز اهمیت در مورد جوش الکتروفیوژن:

  • در هنگام برش لوله توجه گردد که عمود بر محور آن بریده شود و دو سر لوله صاف و فاقد هرگونه زبری باشد.
  • پس از پایان عملیات جوشکاری اندیکاتورهای کوپلر یا اتصال الکتروفیوژن بررسی می گردد.
  • در زمان جوشکاری، دستگاه جوش الکتروفیوژن می بایست دارای گواهینامه کالیبراسیون که از شرکت تولید کننده یا نماینده های رسمی صادر می گردد، باشد.
  • در جوش الکتروفیوژن هرگز از لوله یا اتصالی که ابعاد دو پهنای خارج از استاندارد است، استفاده نکنید.

مزایای جوش الکتروفیوژن در مقایسه با جوش بات فیوژن:

  • با توجه به اینکه در جوش الکتروفیوژن سطح خارجی لوله درگیر می گردد و هیچ وابستگی به ضخامت لبه جوش (SDR)، لوله ندارد، می توان ضخامت های مختلف را جوشکاری نمود که این موضوع در جوش بات فیوژن وجود ندارد.
  • در جوش الکتروفیوژن دو لبه جوش لوله و اتصال با یکدیگر متصل می گردد و هیچ گونه برآمدگی مانند جوش بات فیوژن وجود ندارد که این مطلب موجب افت فشار نمی گردد.
  • سرعت عمل در جوش الکتروفیوژن به مراتب بالاتر از جوش بات فیوژن می باشد به عنوان مثال در صورت جوش بات فیوژن در سایز 63 میلیمتر مطابق استانداردهای مربوطه تقریبا 20 الی 25 دقیقه می باشد که این زمان جوش الکتروفیوژن تقریبا به 1 الی 3 دقیقه می رسد.
  • عدم وابستگی کیفیت جوش به نیروی انسانی: با توجه به اینکه جوش الکتروفیوژن به صورت اتوماتیک توسط دستگاه جوش الکتروفیوژن انجام می پذیرد، نیروی انسانی هیچ گونه دخالتی در کیفیت جوشکاری ندارد، این در حالی است که بعضی از مراحل جوش بات فیوژن همچون برداشتن اتو( صفحه داغ) اعمال فشار هیدرولیکی، زمان پخت و … کاملا به صورت دستی و توسط نیروی انسانی انجام می پذیرد. که این عوامل باعث دخالت نیروی انسانی در کیفیت جوش بات فیوژن می گردد.
  • قیمت پایین تر دستگاه جوش الکتروفیوژن: معمولا در جوش بات فیوژن در محدوده ی سایزی 63 الی 630 میلیمتر نیاز به 2 الی 3 دستگاه وجود دارد که معمولا در جوش الکتروفیوژن این محدوده سایزی با یک دستگاه جوشکاری می گردد.
  • مقاومت بالا در برابر تنش های محیطی: به علت بالا بودن مساحت سطح مقطع جوشکاری شده در جوش الکتروفیوژن در مقایسه با جوش بات فیوژن، جوش الکتروفیوژن دارای مقاومت بالاتری در برابر تنش های محیطی در مقابل جوش بات فیوژن دارد.
  • عدم درگیری دستگاه و زمان و خنک کاری: در جوش الکتروفیوژن زمان خنک کاری جوش، نیازی به مشغول بودن دستگاه جوش ندارد در صورتی که در جوش بات فیوژن، زمان خنک کاری لوله یا اتصال می بایست در دستگاه تحت فشار مشخص قرار گیرند.
  • امکان گزارش گیری از دستگاه جوش الکتروفیوژن: در جوشکاری الکتروفیوژن به دلیل امکان استخراج اطلاعات جوش اعم از زمان، سایز، مقدار ولتاژ ورودی و خروجی، نوسانات جریان برق(در صورت وجود)، اجرا و یا عدم اجرای تمام مراحل جوشکاری و حتی در بعضی از دستگاه ها مکان جوشکاری توسط GPS وجود دارد که این امر موجب عدم نیاز به ناظر کیفی جوش در محل پروژه می گردد.
  • سهولت در جوشکاری در ارتفاعات و مناطق دشوار با توجه به اینکه دستگاه جوش الکتروفیوژن بسیار کوچک و کم وزن می باشد، جوشکاری در ارتفاعات را بسیار سهل و آسان نموده است.

پیشنهادات بیشتر:

در صورتی که قصد دارید درباره جوش الکتروفیوژن اطلاعات بیشتری کسب کنید پیشنهاد می کنیم مقاله: هرآنچه که باید درباره جوش الکتروفیوژن بدانید را مطالعه کنید.

مدیر سایت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *